A terasz fő ellenségei

A terasz fő ellenségei

A jó idő beköszöntével a terasz meghatározó élettérré válik, de nem árt tudni, hogy mennyi baj érheti kedvenc napsütötte helyünket, ha nem figyelünk oda. Íme, a teraszok legnagyobb ellenségei és a módszerek, ahogy legyőzhetjük őket. Fogadja meg ezeket a tanácsokat, hogy gondmentesen élvezhesse a nyári kerti partykat!

1. A vízszigetelés hiánya

A teraszépítés alappillére a megfelelő vízszigetelés kell legyen, mivel az időjárás viszontagságai  Ha ez nem megfelelően készül el, akkor előfordulhat beázás, felgyülemlett víz, amely beszivárog a burkolat alá, és tönkreteszi a szerkezetet. Ezért érdemes kellő figyelmet és szakértelmet fordítani a vízszigetelésre.

2. Megrepedt fuga

Ennek oka, hogy a különféle anyagok hőtágulását nem tudja követni, az alakváltozásokat elviselni. A berepedt fuga nem csak esztétikailag problémás, hiszen a réseken át a víz beszivárog a burkolat alatti rétegekbe és a szerkezetbe. Azt pedig már tudjuk, miért a víz a legnagyobb ellenség. Ezért érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy a fuga anyagán ne takarékoskodjunk, és semmiképpen se hígítsuk.

3. Nem mindegy, merre lejt

Gyakori hiba a nem megfelelőlejtésből adódó beázás. Ezt a problémát a terasz lejtésképző betonjának pontos ellenőrzésével küszöbölhetjük ki, még a szigetelési munka elvégzése előtt.

4. Fontos a dilatáció!

Nagyméretű teraszoknál fordulhat elő az a hiba, hogy a dilatációkat nem megfelelően alakítják ki. Ebből következően a fugák megrepednek, akár a burkolólapok is eltörhetnek. Alapvető szabály, hogy a dilatációs mezők mérete maximum 10-12 m2 lehet, és az aljzatbeton dilatációinak vonalában a szigetelést és a burkolatot is dilatálni kell.

5. Flexibilis ragasztót a teraszra!

Sajnos még napjainkban is sokszor probléma, hogy a teraszok burkolatát nem flexibilis ragasztóval ragasztják.Ez azért probléma, mert a ragasztó nem tudja követni a burkolat és az aljzatbeton hőmérsékleti ingadozásokból adódó mozgásait, így a burkolat felválik az aljzatról. Ez könnyen elkerülhető,ha megfogadjuk azt az egyszerű tanácsot, hogy teraszokon mindig csak flexibilis ragasztót szabad használni.

6. A szélekre is figyelni kell

A teraszok szélein a víz sokszor nem tud akadálytalanul lefolyni, hanem a terasz vakolt vagy burkolt oldalát áztatja, ami felválásokhoz vezethet. Ezért fontos, hogy már a kialakításnál figyeljünk oda, hogy a teraszról a víz akadálytalanul és károkozás nélkül tudjon lefolyni.

 

(Cikk forrása: mapei.blog.hu)

 

Írjon nekünk!

24 órán belül felkeressük Önt!

Köszönjük, hogy megtisztel bizalmával!

Még ne zárd be!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben hasznos ajánlatokat és ötleteket küldünk Neked.

Hírlevél

Iratkozzon fel és kap valamit!

Hírlevelünkben hasznos ajándékokat és ötleteket küldünk Önnek.